Žvakės… Jau nuo seniausių laikų naudojamas šviesos ir šilumos šaltinis. Tačiau tie laikai, kada žmonės žvakes naudojo vien dėl apšvietimo, jau senokai baigėsi.
Tačiau net ir šiais laikais žvakės liepsna mums vis dar simbolizuoja jaukumą, šilumą ir šviesą, kuri dažnai apšviečia ir sušildo ne tik patalpų atmosferą, bet ir mūsų vidų pripildo malonia, teigiama energija. Todėl net ir šių dienų pasaulyje spingsinti žvakės liepsnelė bet kurią šaltą ir nejaukią mus supančią aplinką sugeba paversti jaukia, šilta, jaukia ir malonia atmosfera.
Žvakių skleidžiamas aromatas sukuria ir tam tikrą nuotaiką. Liepsnos skleidžiamas kvapas ir šiluma mums sukuria šiltą, emocijas pakeliančią nuotaiką. Žvakės gali puikiai pasitarnauti ir yra dažnai naudojamos norint sukurti tam tikros šventės ar progos, tokios kaip – kalėdų, velykų, vėlinių ar gimtadienio aplinkos nuotaiką.
Labai dažnai žmonės negalvoja ar neatkreipia dėmesio, kokios žvakės atsiduria jų namų lentynose. Šių dienų pasiūla rinkoje – itin gausi ir didelė, todėl labai svarbu suprasti ir gebėti atsirinkti tinkamą ir kokybišką produktą. Nedaugelis žino, jog renkantis žvakes svarbu ieškoti ne tik akiai patrauklaus dizaino, ar nosį lepinančio žvakės kvapo. Už šiuos kriterijus ne ką mažiau svarbu yra pasidomėti ir žvakių chemine sudėtimi.
Kiekvienas perkantis žvakę sau, ar kitiems, turi atkreipti dėmesį ir vengti į namus įsinešti žvakes, kurios yra gaminamos iš parafino. Parfinas – naftos produktas, tad deganti parafino žvakė turi savybę išskirti kenksmingas sveikatai chemines medžiagas. Taip pat, parafino žvakės pasižymi trumpesniu aromato išsilaikymu, palyginus su tokiomis kaip, bičių ar sojų vaško žvakėmis.
Šių dienų geriausiai vertinamos ir pačios kokybiškiausios žvakės, tai bičių ir sojų vaško žvakės. Bičių vaško žvakės išsiskiria tuo, jog jų gamyboje nėra naudojami pridėtiniai kvapai, dėl to, kad bičių vaškas turi savo išskirtinį ir unikalų natūralios kilmės kvapą. Tuo tarpu sojų vaško – populiariausios ir dažniausiai gaminamos žvakės.
Sojų vaškas – organinės kilmės produktas, kurio pagrindas yra sojų pupelių aliejus. Šis vaškas pasižymi savo netoksiškumu, nekelia pavojaus odai, jos nealergizuoja. Sojų vaško žvakių skystėjimo temperatūra – žema, todėl jos dega žymiai ilgesnį laiką. Svarbu paminėti, kad tai yra ekologiškai švarus produktas, kurio sudėtyje nėra jokių naftos subproduktų. Taip pat, privalu paminėti jog vienas iš sojų vaško žvakių privalumų yra tas, kad jis nepalieka dėmių, todėl nubėgus vaškui ant įvairių paviršių yra lengva išvalyti.
Kokybiškoms žvakėms gaminti yra naudojama aukštos kokybės parfumuota medžiaga, o jos koncentracija žvakėje dažnai prilygsta geros kokybės parfumuotam vandeniui (iki 20 proc.). Taip pat, naudojant žvakes svarbu atkeipti dėmesį ir į žvakės knatą. Jo laisvasis galas turėtų būti neilgesnis nei 5mm. Taip, degant žvakei, neišsiskiria juodi dūmai. Jei knatas ilgesnis, visada galima jį pakirpti ir taip išvengti nemalonių, juodų dūmų.
Taigi, žvakės nuo seniausių laikų išlieka viena populiariausių priemonių norint suteikti namams šilumos, jaukumo bei pripildyti patalpas maloniu aromatu. Todėl žvakės visada buvo ir išliks viena populiariausių ir praktiškiausių dovanų artimiesiems įvairių švenčių laikotarpiu. Nes dovanodami žvakę kitiems ar įsigydami žvakę sau, mes tarsi įsigijame daiktą, kuris skleisdamas šilumą sušildo ne tik namus, bet ir mūsų sielas.